Postignut je dogovor - TKU

U ponedjeljak, 27. studenog 2017. godine pregovarački odbori sindikata i Vlade parafirali su konačni prijedlog Temeljnoga kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe te njegova primjena počinje od 1. prosinca 2017.

 

 Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić, istaknuo je da su pregovori uspješno i kvalitetno završili na zadovoljstvo djelatnika u javnim službama. Dogovoreno je da će se naknada prijevoza povećati sa 0,75 na 1,00 kunu po kilometru i osnovica plaće podići za dva posto tj. na 5.421,54 kune te da će se dalje pregovarati idućih godina o osnovici, božićnici i regresu prije donošenja smjernica fiskalne politike.

Koordinator sindikalne pregovaračke skupine Branimir Mihalinec izrazio je zadovoljstvo što su pregovori dovršeni, te je naveo da je ipak naposljetku postignuto kompromisno rješenje.

Napomenuo je da su također razgovarali i o ostalim pravima zaposlenika kao što su regres, božićnica i dar za djecu te kako je dogovoreno da će za vrijeme trajanja TKU iznosi božićnice i regresa biti predmet pregovora svake godine, ali da je u slučaju neuspjelih pregovora osigurana visina zadnje isplate, a to je 1250 kuna.

TKU je parafiran na četiri godine s time da počinje vrijediti od 1. prosinca, a dogovoreno je da će Vlada donijeti zaključak da se u studenome primjene odredbe na prava iz Temeljnog kolektivnog ugovora.

U nastavku možete preuzeti parafirani tekst TKU-a.

TEMELJNI KOLEKTIVNI UGOVOR

 

izvor: HSSMS-MT.HR