Predsjednica Glavnog vijeća na HRT

U HRT emisiji Studio 4 Predsjednica Glavnog vijeća HSMS MT je izvijestila  kako su sestrinske udruge tražile sastanak s ministrom Berošem vezano za plaće sestara i tehničara koji rade u izvanrednim okolnostima.

 

Za sada poziv od resornog ministarstva na tu temu nije stigao, bez obzira što su upravo zdravstveni radnici jedini koji su sada uz pacijente.

Epidemija Covid-19 bolesti donijela je jednu ugrozu. Navikli smo se nositi s novim infektima, ali ovo je okružilo sve ustanove i donijelo veliku neizvjesnost za sve radnike - i zdravstvene i nezdravstvene. Zatvaraju se odjeli, ljudi se prebacuju na COVID odjele. Zna se da se za intenzivnu jedinicu mora odraditi specijalizacija. Naravno da jedna sestra s dermatologije nije radila na respiratorima. Ravnatelji, glavne sestre i Ministarstvo, trebali su ljude poslati na obuku, napomenula je Prašnjak.

Na COVID odjelu u KB-u Dubrava je stvarno teško, kao i u klinici "Fran Mihaljević". Međutim na Klinici su spremniji, a KB Dubrava je pretvorena u COVID centar preko noći. Ne sumnjam u sestre i tehničare, oni su spremni za učenja, ali dodatan je stres za ljude i oprez da ne zaraze svoje obitelji, dodala je Prašnjak. Mora se razmišljati unaprijed, naglasila je, te ponovno istaknula problem nedostatka sestara i tehničara.

Svi spominju potrebu da se Ministarstvo pobrine za lijekove, deke - a nitko ne spominje liječnike i medicinske sestre, koji će to liječnici i medicinske sestre biti, otkud?, upitala je Predsjednica Glavnog vijeća Sindikata.

Emisiju pogledajte na HRT Studio 4,  Prašnjak: Medicinske sestre nitko ništa ne pita